Vuosi opintovapaalla

Suomessa on todella hienot mahdollisuudet opiskella eri tavoin, esimerkiksi opintovapaa antaa siihen mahdollisuudet täysipäiväisesti. Tässä postauksessa siis muutamia havaintoja siitä, mitä opintovapaavuosi on minulle opettanut. Itse opintovapaasta voit lukea täältä ja lisää Työllisyysrahaston sivuilta.

Opintovapaalla opiskellaan aamusta iltaan- vai ?

Pääsin opintovapaalle 1.9.2019 ja aloitin samalla tekemään suoraan opinnäytetyötä. ”Vapaana olemiseen” tottuminen vei noin kuukauden.

Opintoja Xamkiin- Kaakkois-Suomen ammattikorkeakouluun on voinut aina tehdä etänä, joten saksan tunneille pystyi kätevästi pymajat jalassa osallistumaan kotoa käsin. Tein muitakin verkkokursseja omaan tahtiini.

Kampuksena koko maailma

Syksy 2019 huipentui kohdallani Word Entrepreneurship kisoihin Saudi-Arabiaan valmistautuessa. Niistä voit halutessasi lukea lisää täältä! Tammikuussa lähdinkin sitten sukset kainalossa kohti Itävaltaa ja opiskelijavaihtoani siellä! Näistä seikkailuista voit lukea aikaisemmista postauksista täältä ja täältä.

Taloudellinen tilanne ja irtisanominen

Omassa työpaikassani alkoi kesällä 2020 yt:t jonka seurauksena minut irtisanottiin. Olin alunperin hakenut opintovapaata kesäkuun loppuun 2020, ja jatko opintovapaata 1.7 -30.9. Koska minut irtisanottiin kesäkuussa, päättyi opintovapaani siihen, enkä ollut oikeutettu enään opintovapaaseen 1.7 alkaen.

Työllisyysrahaston saatua irtisanomisilmoituksen he myös katkaisivat tukien maksamisen yllättäen, ja sain nämä sitten muutaman viikon jälkeen. Onneksi vuokrarahat oli säästössä.

Huomioitavaa on se, että opintovapaassa kaikki tulot huomioidaan, myös siis lomakorvaukset. Sainkin työnantajan kanssa sovittua, että loppupalkka irtisanomisen jälkeen maksetaan minulle irtisanomisajan jälkeen, joten ne eivät vaikuttaneet kesän tuloihini ja aikuiskoulutustuen määrään.

Irtisanomisen jälkeen olin TE- keskuksen mukaan opiskelija. Onnekseni he myönsivät minulle loppuopintoihin omaehtoista koulutustukea, jotta voin keskittyä opintoihin rauhassa. Työllisyystilanne matkailualalla ei nyt muutenkaan niin hyvä ole.

Sain siis noin nettona 1000€/ kk. Sillä sinkkutalous pärjää vallan hyvin, jopa Wienissä, mutta turhista menoista piti tottakai karsia. Olin säästänyt opintovapaata varten viimeisen vuoden ja säästöt aika lailla opintovapaan aikana kului. Piti ostaa uusi tietokone, korjata autoa, reissuja Itävallassa, kunnes tuli korona. .. Opintolainaa en vapaan aikana nostanut.

Vuoden paras hetki

Opintovapaalla ehtii hyvin pysähtyä ja miettiä itselle tärkeitä asioita. Omaan vuoteeni kuului myös isöäitini kuolema, mutta myös paljon iloa perheen kanssa. Ehkä parasta vuodessa oli se, että olen pystynyt viettämään aikaa läheisten ihmisten kanssa, ilman suurempia paineita esimerkiksi viikonlopun aikatauluille.

Toki laskettelut Itävallassa tammikuussa olivat keväällä aivan huippuja, ja sain hetken tehdä sitä, mistä todella nautin ja opiskella saksaa siinä sivussa. Toisaalta myös parhaita hetkiä ovat olleet sunnuntai- illat, ilman pientä stressiä alkavasta työviikosta.

Ammatillinen digiloikka

Yamk- restonomiopintojen lisäksi pääsin kirjeenvaihtajana Matkailumuotoilijat- oppimiskokemukseen. Tästä matkasta voit lukea lisää täältä.

Opintovapaan aikana olen saanut lisää ammatillista kasvua, saanut uutta näkökulmaa osaamiseeni ja vahvuuksien vahvistamiseen. Olen ottanut monta askelta kohti yrittäjyyttä. Näin ollen yhteiskunnan kannalta, olen luomassa uutta ja muotoilemassa matkailun uutta tulevaisuutta ja uutta työtä.

Opintovapaaseen ja omaehtoiseen koulutustukeen on tulossa varmasti, ikävä kyllä paljon muutoksia. Se on todella ikävä tilanne. Ainakin itse olen opintovapaan aikana joka päivä mennyt eteenpäin, en vaan saadakseni opintopisteitä, vaan luonut uutta ammatti-identiteettiäni. Rahallisen tuen avulla olen voinut sitä tehdä täysipainoisesti.

Vinkit opintovapaalle

Opintovapaa-aika kannattaa suunnitella, jotta voit hyötyä siitä mahdollisimman paljon.

Tässä vinkkini opintovapaata suunnittelevalle:

  • säästä ennakkoon ihan elämistä varten
  • suunnittele opinnot ja aikatauluta ne
  • ole armollinen itselleni ja nauti kuitenkin vapaa-ajasta perheen kanssa
  • opiskele rohkeasti jotain todella uutta ja aloita vaikka uusi harrastus
  • unelmoi rohkeasti muutoksesta, voi olla että haluat siirtyä urallasi eteenpäin vapaan jälkeen
  • hanki ”tuutori”, parasta tietenkin jos joku kurssikavereistasi on opintovapaalla samaan aikaan, jotta voit jakaa kokemuksia ja ajatuksia opintovapaasta
  • kirjoita blogia yms. jotta huomaat ehkä muuttuvasi, vuodessa ehtii paljon tapahtua!
  • ole kontaktissa esimieheen yms jos se tuntuu hyvältä

Uusia unelmia

Uusia unelmia ja tavoitteita syntyi kesän 2020 aikana ja innoissani aloitan myös uusia opintoja Itä-Suomen Yliopistossa. Aloitan innovaatiojohtamisen- opinnot nyt syksyllä 2020 ja siirryn siis Kelan opintotuen piiriin. Siinä sivussa tarkoituksena aloittaa aluksi kevytyrittäjänä ja myydä omaa osaamistani.

Rohkeasti vain katsomaan koulutuspaikkoja ja juttelemaan töissä opintovapaa mahdollisuuksista! Opintovapaa itselle tarkoitti hyppyä tuntemattomaan, mutta nyt mulla on selvä visio, mihin suuntaan olen menossa!

Hyvää syksyn alkua!

Saimaa- terveisin,

Marika

Vastaa