Miten innovoida uusia matkailualan palveluita ja tuotteita?

Innovoin siis olen! Vai miten se menikään? Mitä innovointi siis oikeastaan on? Jotakin uutta ja pelottavaa? Ei, innovoinnin tuloksena syntyy usein paranneltu tuote tai prosessi, toki se voi olla myös jotakin aivan uutta. Harvoin näin kuitenkaan käy, että keksit jotakin mullistavaa, jota ei olisi jo jossain päin maailmaa keksitty. Ei siis pidä pelätä innovointi-sanaa!

Lego Serious play ja Playmobil Pro ovat välineitä tehdä innovaatiotyötä

Olen Wienissä opiskellut innovaatiojohtamista ja oppinut mielenkiintoisia case-esimerkkejä esimerkiksi Itävallan VR:n eli ÖBB:n innovaatiotoiminnasta siis junamaailmassa. Claudia Falkinger, joka on yhtiön Innovation Manager esitteli 4 tärkeää kohtaa innovoinnissa:

 • luo innovaatio ystävällinen ilmapiiri
 • anna asioiden olla keskeneräisiä
 • luo asiakaskeskeinen kulttuuri
 • kasvata yrittäjämäistä mieltä

Näiden oppien jälkeen onkin hyvä pureutua tarkemmin innovaation saloihin! Vamos!

Innovaatioita on olemassa kolmea eri tasoa:

 • kasvuinnovaatio (eng. incremental)
 • mullistava (eng. radical)
 • häiritsevä (eng. discuptive)

Suurin osa innovaatioista on noita kasvuinnovaatioita, jolla pystymme helposti tuomaan lisäarvoa, vaikkapa teknologian avulla. Matkailualalla vaikkapa Get Tips Oy:n kehittelemä uusi digitaalinen mökkikansio.

Mullistavia innovaatioita koemme sitten ehkä vähän harvemmin, useimmiten nämä innovaatiot yrittävät uudelleen muokata radikaalisti jo olemassa olevaa tuotetta, kuten esimerkiksi Circuil de Solei muokkasi sirkus kokemuksen aikuisille.

Kolmas innovaation muoto pyrkii tuomaan joitain uutta keksintöä ja muuttaa esimerkiski yhteiskunnan rakennetta ja tästä sitten esimerkkinä vaikkapa korona kevään tuoma digiloikka etätyöhän ja siirtyminen eri etätyövälineiden käyttämiseen.

Innovaatiopyramidi

Jotta innovaatiotoiminta yrityksessä olisi pitkäjänteistä ja tuottavaa, tulisi sen noudattaa esimerkiski alla olevaa innovaatiopyramidia. Siinä pohja muodostuu itse strategiasta. Siinä analysoidaan nykytilanne, trendejä ja asetetaan ennen kaikkea tavoitteita ja määritellään yrityksen innovaatiotoiminta.

Innovaatiopyramidi

Toisessa vaiheessa käsitellään yrityksen organisaatio-ja kulttuuria. Onko innovaatiotoimintamme avointa kaikille vai innovoimmeko vai keskenämme yrityksen sisällä? Miten paljon innovoinnille on aikaa per viikko?

Kolmantena mallissa on itse innovaatioprosessi. Se kertoo, miten yrityksessä innovaatioprosessi toimii. Prosessi kuvaa ongelman analysoimisesta ideavaiheeseen, idean testaukseen sekä lopulta käyttöönottoon tai vastaavasti idean hylkäämiseen.

Tämän jälkeen valitaan metodit ja välineet miten prosessi toteutetaan. Esimerkiksi havainnoiden, haastattelemalla, ja valitaan millainen ja miten protyyppi tehdään.

Viimeinen osa pyramidin huipulla on pieni, mutta toisaalta myös tärkeä: eli mittarit (eng. KPI´S) eli analysoidaan, miten strategiassa määritellyt tavoitteitteet ovat onnistuneet. Toisaalta tässä kohtaa voidaan puhua myös yrityksen ketteryydestä, eli miten se pystyy muokkaantumaan ja oppimaan innovaatiotoiminnasta.

Millainen on hyvä innovaatio?

Hyvän innovaation tunnusmerkkejä ovat esimerkiksi:

 • antaa lisäarvoa
 • yhteensopiva asiakkaan tarpeiden kanssa
 • käytettävyys- miten helposti tuotetta tai palvelua voi käyttää
 • kokeiltavuus (esim. eli kokeile ilmaiseksi 2 viikkoa)
 • houkuttelevaisuus eli miten paljon saadaan käyttäjiä

Innovaatiotoiminnassa olisi parasta yrittää asettua asiakkaan rooliin, heillehän palveluita kehitämme. Asiakkaan rooliin voi asettua havainnoinnin, haastattelun avulla tai ottaa heidät mukaan innovointiin!

Innovaatiotoiminta matkailualalla

Pysähdyitkö jo miettimään omaa tai yrityksesi innovaatiotoimintaa?

Matkailussa puhumme usein ihmiskeskeisistä innovaatioista (eng. human centered innovation) eli jossa haetaan ratkaisuja todellisiin ongelmiin, joita asiakas kokee. Lisäksi nämä innovaatiot täytyy olla käyttökelpoisia, esimerkiksi teknologian avulla ja toteuttamiskelpoisia muutenkin busineksen kannalta.

Pysähdy nyt viimeistään analysoimaan yrityksenne eri asiakasprofiileja ja nimeä heidät ja määrittele heille omat tarpeensa ja ongelmansa pohjautuen tietoon jota sinulla on. Jos saat muutamia erilaisia profiileja aikaiseksi tyyliin: ” Sinkku, suppailua harrastava Saija”, Motoristipariskunta Möttöset ja ”Ville veneilijä” niin sinun on helpompi miettiä heille kohdennettuja innovaatioita ja sen jälkeen markkinointikin on helpompaa ja asiakkaasi löytää sinut paremmin.

Tässä Innovation Management- kurssin ryhmätyön asiakasprofiilimme Julia

On kuitenkin tärkeää muistaa uuden tuotteen prototyypin testaaminen, toimiiko se, onko sillä potentiaalia? Testaile protyyppiä ennenkuin päräytät sen myyntiin, sillä hyvin tehdyillä kokeiluilla voi estää suuretkin taloudelliset karikot. Muista, että epäonnistua saa, mutta tee se nopeasti, niin ehdit hypätä innovaatiojunaan vielä takaisin.

Vielä ehtii siis kesäksi ja syksylle hyvin innovoimaan vaikka ja mitä, suosittelen lämpimästi kuuntelemaan Tom Hagelbergin pitämän podcastin yrittäjyyden huominen, sillä nopeilla kokeiluilla ja palvelumuotoilulla voit saada selville, olisiko uusi innovaationne teidän uusi hittituotteenne!

Olenko innovoiva?

Tärkeintä on tietenkin asenne ja halu kehittää uutta! Muita hyviä innovaattorin piirteitä ovat esimerkiksi yhteistyökykyisyys, halu kysellä, huomioiva, kokeileva ja verkostuva. Lisää innovaattorin dna:sta löytyy Harward Business Review:n loistavasta artikkelista, joka jo vuosikymmen sitten julkaistiin. Artikkelin neuvona on: ”käytä joka päivä 15-30 min havainnoimaan asiakkaan kokemia ongelmia”. Pääset lukemaan artikkelia tästä.

Lisäksi voit pysähtyä miettimään, onko sinulla growth mindset, eli eli haluat kasvaa ja vastaat kyllä seuraaviin asioihin?

 • haluan kokeilla uusia asioita
 • opin palautteesta
 • inspiroidun muiden menestyksestä
 • haluan haasteita

Ei kannata pelästyä, jos innoivointi kuulostaa haasteelliselta ja aikaa vievältä. Kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä vaikkapa alan opiskelijoihin ja ammattilaisiin ja ottaa heidät mukaan yrityksenne innovaatioprosessiin!

Innovaatioita siis horisontissa!

Terveisin Wienistä,

Marika

Vastaa