Pyöräilysovellukset testissä matkailuyrittäjän näkökulmasta

Mikä pyöräilysovellus soveltuu matkailuyrittäjän käyttöön? Olen kevään aikana osallistunut Ketjureaktio– pyöräilymatkahankkeen koulutukseen, jossa tutustuttiin eri sovelluksiin. Niinpä lähdin niitä testailemaan Wienin pyöräilymaastoihin. Kylläpä pyöräilyyn avautui taas uusi ulottuvuus!

Tonavan varrella on helppo pyöräillä

Sovellusten vertailuja on toki tehty paljon ja esimerkiksi Cyckling Weekly on tehnyt hyvin laajan vertailun eri sovelluksista aina kunnon kohotuksesta, reitin tallentamiseen tai vaikkapa pyöräkorjaajan löytämiseen. Itse käytin kokeilemiani sovellusten ilmaisversioita, mutta sovellusten toimintoja pääsee käyttämään laajemmin, jos laittaa muutamia euroja maksullisiin lisäpalveluihin. Mutta nyt asiaan eli pyöräilykypärä päähän ja lets´go!

Ensimmäisenä testissä oli Komoot. Komoottia käyttää yli 10 miljoonaa käyttäjää ympäri maailmaa ja toimii myös verkkoselaimessa. Kirjautuminen onnistuu helposti vaikkapa Googlen tai Facebook-tunnuksilla. Päävalikosta löytyy osiot, discover, plan, record ja profile. Discover- osion kautta pääsee tutustumaan yhteisön muiden jäsenten reittiehdotuksiin ja sovelluksen omiin kokoelmiin tyyliin ”best afterworks routes”.

Oman reitin tekeminen ja kuvien laittaminen Komoottiin on helppoa ja reittiä on helppo jakaa sosiaalisessa mediassa. Sovelluksessa voi luoda ”Waypoints -pysähdyskohteita”, kuten ravintoloita ja kertoa niiden tarjonnasta. Google kääntäjän avulla ne voi kääntää halutulle kielelle. Sovelluksen maksullisessa versiossa saa käyttöönsä myös ääninavigoinnin ja offline-kartat.

Seuraava sovellus jota kokeilin oli ViewRanger, joka toimii pääasiassa vain sovelluksena, eikä selaimessa. Ilmaisversion kartta on mielestäni hieman vaikealukuinen. Sovelluksen explorer- osiosta voi nähdä eri käyttäjien reitti- ja vierailukohde suosituksia, samalla tavalla kuin Komootissa. Reitin tekeminen on helppoa ja sen voi helposti jakaa Facebook tai Twitter- tileille.

Mikä on mielenkiintoista, niin Premium eli maksullisessa versiossa on mahdollisuus saada käyttöön 3D versiot ja Skyline AR- mikä näyttää esimerkiksi vuorien huippujen nimet ja reitit miten niihin pääsee. Onko sulla kokemusta sovelluksen toimivuudesta Suomen olosuhteissa?

Kolmantena sovelluksena kokeilin sovellusta Trailforks, joka on suunniteltu pääasiassa maastopyöräilyyn, mutta sovelluksessa on myös muita lajivaihtoehtoja murtsikasta ratsastukseen ja vaellukseen. Sovelluksen kartta-osio on aika tekninen ainakin näin sunnuntai-pyöräilijän näkökulmasta. Jos kohteessa on tarjolla maastopyöräilyreittejä kannattaa sovellus ottaa ehdottomasti käyttöön! Lisäksi Trailforksiin voi eri alueelliset yhdistykset laittaa reittiehdotuksia, joten alueorganisaatioille tämä on must valinta!

Neljäntenä testaukseen otin Outdooractiven, jonka moni suomalainen yritys on jo ottanut käyttöön. Outdooractivea voi käyttää selaimessa tai sovelluksena. Sovelluksen kartassa näkyy hyvin ravintolat ja niiden nimet, mutta linkkeinä ne eivät itse kartassa toimi, vaan niitä voi etsiä sovelluksen käyntikohde tai majoitus-osiosta. Yritys saa palvelut alustaan esille maksamalla Pro+ jäsenyyden (n. 60€/ vuosi/yritys). Henkilökohtaisesti tehdyt reitit saa kyllä näkyville myös ilmaisversiossa, ja niitä voi jakaa myös sosiaalisessa mediassa, mutta jotta reittiehdotuksen saa upotettua esimerkiksi omaan blogiin täytyy maksaa Pro+- maksu 5€/ kk/henkilö.

Outdooractive on jo esimerkiksi
Saimaan alueella yritysten käytössä

Eli, jos olisin matkailualan yrittäjä ja haluaisin saada pyöräilijöiden huomion, mitä tekisin? Noh, ensiksi katsoisin Google Mapsin, näkyykö yritys siellä ja onko tiedot oikein? Toiseksi täytyy miettiä millainen on hyvä reitti-info, eli mitä sovelluksen reittitekstiin oikein kirjoittaa, ja millä kielellä? Vinkkejä siihen saa vaikka Johannes Sipposen blogista.

Pelkkien aplikaatioiden käyttäminen ei riitä, vaan pitää myös muistaa, että reitistöstä löytyy perinteinen paperinen kartta. Se toimii paremmin kokonaisuuden hahmottamisessa ja inspiraationa ja silloin kun puhelimen akku loppuu, sillä edellytyksellä toki, että kartta on mukana.

Paperinen kartta auttaa hyvin hahmottamaan pyöräilyreitistön

Yrittäjä, nyt ei muutakuin sovelluksia itse testaamaan ja sisältöä luomaan! Jos kaipaat apua, voin kyllä kokeilumielessä auttaa etenkin Saimaan alueella!

Ja kun pyöräileva asiakas tulee yritykseesi, niin muista kysyä, käyttääkö hän mitään pyöräilysovellusta. Ja muista, että sovelluksia voi käyttää muuhunkin kuin vain pyöräilykohteiden markkinointiin. Ja vaikka suomalaisille on olemassa paljon muita alustoja, kuten esimerkiksi Retkikartta.fi, Luontoon.fi , niin kansainvälinen pyöräilijä käyttää usein jotakin kansainvälistä sovellusta!

Hyviä pyöräilyreissuja!

Marika

Vastaa