Koronakevät opiskelijavaihdossa Wienissä

Heräsin tänään 1.5 aamulla hiljaisuuteen. Ai niin, nythän on työväenjuhlapäivä! Hyvää etävappua!

Suurin osa vaihto-opiskelijoista lähti korona kriisin alussa kotimaahansa. Itävallan vuokrasääntöjen mukaan asunnon irtisanomisaika on 3kk, joka tuli monelle yllätyksenä. Meidän koulun noin 130 vaihtarista muutama kymmenen on edelleen täällä Wienissä. Kevät on jo pitkällä, ja siitä pääsee nauttimaan nyt yhä vapaammin.

Schönbrunnin linna

Nyt toukokuussa aukeaa siis kaupat ja ravintolat. Hyvä niin, sillä verkkokaupasta ostamani kengät palautettiin takaisin toimittajalle. Erään ison kuljetusyrityksen mukaan en ollut kotona, kun yrittivät pakettia toimittaa. Ei kyllä pidä paikkaansa, syynä vain ilmeisesti oli pääoven rikkinäinen ovikello, mutta lopputuloksena siis se, että olen kulkenut osittain edelleen vielä talvikengissä. Muut verkkotilaukset on kyllä hyvin löytänyt perille.

Noh, mitä olen täällä Wienissä oppinut? Saksaa? No en hirveästi, alun alkuinnostuksen jälkeen. Saksaa opiskelin Suomen etäkurssilla (Xamk) jossa huomasi kyllä, että verkko-opetuksesta on kokemusta. Wienen kielikurssi siirtyi Youtubeen, joten oppiminen oli siinä todella heikkoa. Vaihtokouluni saksan viikkotunti oli aluksi pelkkiä etätehtäviä, mutta nyt ollaan siirrytty Zoom- ympäristöön. Parhaiten olen kuitenkin oppinut katsomalla lasten ohjelmia tv:stä, sekä yrittänyt seurata Sebastian Kurzin tv- tiedoistustilaisuuksia, jotta olen pysynyt kärryillä muuttuvista maßnahmeneista.

Kursseista Innovavation Management ja Modern Business Concepts on tähän saakka olleet mielenkiintoisimpia. Ollaan käytetty alustana Muraria ja johon en kyllä ihan heti ihastunut. Seuraavaksi pitää varmaan kokeilla kilpaveljeä Miroa. Ollaan kursseilla tutkittu asiakkaiden ongelmia ja innovoitu uusia palveluita. Hauskaa!

Vierailuluennoista mielenkiintoisin oli Manuel Grasslerin pitämä luento PLAY: kuinka leego ukkeleita ja Playmobil Prota- voidaan käyttää innovaatiojohtamisessa. Oletko kokeillut? Tätä meinaan itse haluan ehdottomasti oppia lisää. Toinen luento oli Benu– verkkossa toimivasta hautaistoimistosta, jolla ei siis ole fyysistä toimipistettä. Kyseinen Start Up yritys osallistui myös 2 minuten 2 million- ohjelmaan ( paikallinen leijonan luona). Opin, että hautajaiset ovat todella kalliita Itävallassa, 6000€ ylöspäin. Lisäksi yrityksellä on kehitteillä Benu Box- johon käyttäjä voi laittaa omia toiveita omia hautajaisiaan varten.

Suomeen olen tehnyt yrittäjäpolkuopintoja ja osallistunut erilaisiin koulutuksiin kuten Ketjupyörähankkeen verkkokoulutukseen. Pyöräilymatkailu jatkaa kasvamistaan ja Suomessa aloittaa toimintansa uusi pyöräilymatkakeskus! Kuten koulutuksen vetäjä Pirjo Räsänen sanoi, pyörämatkailun kehittäminen lähtee infrasta ja siitä , että reitistö on kunnossa. Onneksi Saimaan Saaristoreitin tietä parannellaan nyt keväällä ja lisäksi Saimaalla aukeaa kesällä aukeaa uusi laivayhteys!

Saimaan Saaristoreitti laajenee siis kun M/S Roope aloittaa liikennöinnin Kyläniemi- Sarvieniemi sekä Sarviniemi- Puumalan Lintusalon välillä. Lintusalo- Hurissalo- Lintusalo välillä kulkee totuttuun tapaan Norppa 2- alus. Lauttayhteydet mahdollistaa pyöräilijöille siis todella monipuolisen reitistökokonaisuuden ja luo business mahdollisuuksia alueen yrittäjille.

Täällä Itävallassa pyöräily on suosittua ja Tonavan vartta suhailee jos jonkinlaista polkijaa sulassa sovussa. Kaupungin pyöräverkosto on todella laaja, yli 1300km! Wienissä on myös toki myös ilmaisia ” Alepa” pyöriä joilla on 120 asemaa Wienin keskustassa. Itse hankin vuokrapyörän 4 viikkoa/ 120€ sis kypärän, Reanimated Bikes myymälästä, jossa siis rakentavat pyöriä kierrätysmateriaaleista. Kuvassa keltainen 7-vaihteinen uusi paras ystäväni.

Kierrätysvuokrapyöräni
Tonavan varrella

Tonavan varsi on täynnä pyöräkorjaamoa, kauppaa ja kuppilaa, joten palvelukokonaisuus on ihan omaa luokkaansa. Jahka ulkomaan matkailu on taas joskus mahdollista, niin suosittelen pientä pyöräily- benchmarkkaus matkaa Wieniin ja Itävaltaan!

Kevätterveisin,

Marika

Vastaa