Innovoin- siis olen!

”Innovoi uusi elämysmatkailutuote Saimaan alueelle”, oli yksi koulukurssini tavoitteista tälle syksylle.  Innovointi ja innovatiivisuus ovat olleet siis alkusyksyni matrasanoja. 

Tällä viikolla Kasvu Open Jyväskylässä, lavan ottavat haltuun Suomen 100 innovatiivisinta yritystä pitchaus- kilpailussa.  Matkailun sarjaan eli ” Tulevaisuuden matkailun kasvupolkuun” eli  ilmaiseen sparraukseen, koko Suomessa hakijoita oli noin  70. Finaaliin pääsi 15 yritystä joista 7 Lapista.  Montako matkailualan yritystä pitchaa finaalissa Saimaan alueelta? Ei yhtään.

Kasvu Openin start up sarjassa on mukana esimerkiksi Virtual Traveller joka tarjoaa videoalustan 360 videoille ja kokemusvideoille.  Bout Oy on venekyytejä tarjoava alusta. Matkailijan läheisen kaipuuseen on tarjolla Joyhapticks Oy: n sovellus Ixu Bear– joka on siis sovellus ja nallekarhu- pehmoleluyhdistelmä.  Mielenkiintoinen Kasvu Open siis tulossa.

Miten sitten innovoida matkailualalle uusia yritys- ja palveluideoita ja ennen kaikkea kuka ne innovoi? Toki pääpaino on yrityksillä itsellään, eli tulevaisuuden matkailualan ammattilaisilla, jotka ovat nyt ehkä opiskelijoita.  Omassa opiskelijaryhmässäni moni opiskelija esitti huolen, että eihän tätä innovointikoulutehtävää oteta kuitenkaan liian vakavasti. Sillä eihän ideoitamme kukaan kuitenkaan toteuta tai usko niihin. Tämä on taas vaan yksi ” pilipalitehtävää” muiden joukossa. 

Tämä ongelmaan olen nyt reilun vuoden Yamk- opintojeni aikana  törmännyt monella eri tapaa. Ettei arvosteta opiskelijoiden tekemiä harjoitustöitä. YAMK- luokallamme kyse ei ole osaamisen puutteesta sillä, monella opiskelijalla on työuraa jo takana useita kymmeniä vuosia. Monesti asenne sekä opiskelijoiden, että yritysten osalta on kuitenki se, että kouluharjoitustehtävillä ei ole yhteyttä arkeen tai yritysten tarpeeseen. Poikkeuksiakin toki on.

Takaisin kuitenkin siis vielä innovoitiin. Tutustuin Kaakkois- Suomen Ammattikorkeakoulun eli Xamkin tekemään kyselyyn kansainvälisille online jakelukanaville. Tutkimuksen aiheena oli ”Suomalaiset aktiviteetti- ja elämystuotteet myyntikanavissa ja niiden hinnoittelu”. Tuloksista ilmeni esimerkiksi tarpeesta Suomeen niin sanotuille Hop on Hop Of- rannikkokierroksille, kulttuurisesti ja luontopainotteisille, persoonallisille kokemuksille, unohtamatta paikallista ruokaa. Retken päivähinta olisi hyvä olla siinä 51–100€ kieppeillä. 

Eikös näitä luontoelämyspaketteja meillä täällä Saimaalla ole jo? Voiko sellaisen ostaa jo verkosta ihan milloin vaan vaikkapa lokakuiselle maanantaille? Kyllä, jos tietää mistä sivustolta palveluita etsii, mutta isoilta kansainvälisiltä online jakelukanavilta on turha Saimaa elämyksiä vielä varata.

Innovoidaaan siis tuote, luontoelämys joka maksaisi noin 51–100€ ja jossa olisi kulttuurinen elämys ja vielä ehkä ruokaakin? Miltä kuullostaisi Sähköbussiyhteys kaupungeista Hop on- Hop- tyyliin Saimaan Geopark- kohteisiin? Ja vielä jonkinlainen virtuaaliopastus siihen päälle?  Tai ainakin ruokaelämys Saimaa Food Trail- teemalla?  Eihän unohdeta nykyajan  unimatkailijoita jolle halutaan tarjota elämysyöpyminen puiden keskellä? Näitä asioita on varmasti mietitty jo monellakin eri taholla, myös erilaisina opiskelijatöinä.

Ensi keväänä alkavat suorat lennot Wienistä Lappeenrantaan. Toivottavasti siihen mennessä joku yrittäjä on tarttunut haasteeseen ja Saimaan Geopark kohteista saisi luontoelämysten lisäksi vaikka edes kupposen kahvia. Jos yrittäjällä itsellään ei ole aikaa, aina löytyy opiskelijoita joilla on aikaa innovoida. Heistä saa myös hyviä, innovatiivisia työntekijöitä.

Nähdään innovatiivisin mielin Jyväskylässä!

Vastaa